VLOT vzw

Vereniging van Leerkrachten Oude Talen

 

Nieuws   Vereniging   Tijdschrift   Activiteiten   Nieuwsbrief   Informatie   Forum   FAQ   Contact

 

> Nieuws > Activiteiten > Geplande activiteiten >

 

Nascholing

 

 

 

 

 

De taalversterkende en cultuurverruimende waarde van de klassieke talen

 

Latijn en Grieks staan onder druk. Het leerlingenaantal neemt al jaren af, in de media wordt het nut van de vakken geregeld in vraag gesteld en de onderwijsnetten programmeren liever wetenschappen en techniek dan 'dode' talen. Hoe kun je als leerkracht dan nog je vak verantwoorden tegenover leerlingen, ouders, collega's, directies en de hele buitenwereld? De jaarlijkse nascholing van de VLOT wil deze keer hulp aanreiken om die moeilijke kwestie het hoofd te bieden.

 

 

Inhoud

 

Christian Laes: Grieks-Latijnse: meer dan ooit. Een pleidooi voor een kroonjuweel

 

In deze lezing worden de leerlingenaantallen van de studierichtingen met Grieks en Latijn van 1997 tot heden geanalyseerd. De dalende trend is onmiskenbaar. Men kan zich dan ook afvragen of deze oude richting nog toekomst heeft. Er zijn echter een hele reeks (tegen)argumenten te geven. Via een reflectie over onderwijsvernieuwing en de internationale context wordt aangetoond hoe kansen ruim voorhanden liggen. Classici hoeven vooral niet schroomvallig voor een verdediging van deze afdeling terug te deinzen. Mogelijk heeft het oude kroonjuweel van de Vlaamse humaniora een poetsbeurt nodig, maar het lijkt voorbarig het op te bergen als een museumstuk.

 

Evelien Bracke: De versterkende rol van klassieke talen: projecten uit het VK en de VS

 

In deze lezing worden de projecten besproken die in de Verenigde Staten sinds de jaren 1960 en in het Verenigd Koninkrijk sinds de jaren 1980 zijn opgestart met het specifieke doel niet alleen de strikt taalkundige, maar ook de algemene cognitieve vaardigheden van leerlingen van het lager en secundair onderwijs te versterken door middel van klassieketalenonderricht. Aan de hand van de kwantitatieve en kwalitatieve analyse van deze projecten wordt nagegaan hoe het klassieketalenonderricht in Vlaanderen specifiek kan worden aangepast om deze versterkende rol te benadrukken en hoe deze aanpassingen in de praktijk kunnen worden toegepast zonder de kwaliteit van het onderricht te verliezen.

 

 

Spreker(s)

 

Prof. Christian Laes doceert geschiedenis van de oudheid en Latijn aan Universiteit Antwerpen. Hij is tevens Senior Lecturer of Ancient History aan The University of Manchester (VK). Als voorzitter van Classica Vlaanderen behartigt hij mee de belangen van oude talen en antieke cultuur in het Vlaams onderwijs.

 

Dr. Evelien Bracke is Senior Lecturer in Classics aan Swansea University (VK). Zij doceert klassieke talen en mythologie en doet onderzoek naar de impact van klassieketalenonderricht op de cognitieve ontwikkeling van leerlingen van het lager en secundair onderwijs.

 

 

Programma

 

14.00 uur: onthaal met koffie/thee
14.30 uur: verwelkoming
14.35 uur: lezing Christian Laes
15.30 uur: koffiepauze
16.00 uur:

lezing Evelien Bracke

16.55 uur: slotwoord
17.00 uur: einde

 

 

Datum en locatie

 

Woensdag 24 oktober 2018, van 14.30 tot 17.00 uur.

 

Cultureel Centrum Lokeren, Torenzaal, Torenstraat 1, 9160 Lokeren.

 

Klik hier voor een wegbeschrijving.

 

 

Deelnameprijs

 

 

 

Inschrijvingen

 

De inschrijvingen zijn afgesloten.

 

Inschrijvings- en annuleringsprocedure

 

 

 

VLOT vzw | Oude-Bruglaan 2 bus 402, 9160 Lokeren | tel. 09 279 24 36 | info@vlot-vzw.be

 

src="../../Images/lijntje.jpg" width="800" height="2" />

 

VLOT vzw | Oude-Bruglaan 2 bus 402, 9160 Lokeren | tel. 09 279 24 36 | info@vlot-vzw.be